nufnang ads

Jumaat, 23 November 2012

23/11/2012

musim hujan sekang ni.. so x dapat setel kerja luar, so lepak kebun je hari ni..

gatai tangan..

autometik fider.. huhuhu

Beranda untuk ayam.. 


22/11/2012

Alhamdulillah dah siap 100% sangkar puyuh, tunggu anak2 puyuh besar sikit sebelum dipindahkan ke rumah baru.. and sebelum proceed real project..





and some gambar ayam terkini..





Selasa, 20 November 2012

20/11/2012

Erm hari ni menyiapkan rumah puyuh dengan kayu2 terpakai.. jimat..



hehe tapi x siap lagi, tak cukup dawai mata punai.. ngan engsel untuk pintu dia.. sok siap la..

inkubator pun dah siap gak.. jeng jeng jeng.. tapi x de telur lagi nak ram ram pisang ram pisang masak layuuuuu..

 

hmm.. kipas tak leh pusing lagi, x dapat lagi converter ac-dc12V..
Kalau sesiapa berminat untuk memiliki inkubator, kosnya:
  1. apa-apa bekas yang boleh tutup.(kos bergantung pada bekas)
  2. thermostat - rm35.00/unit
  3. lampu 15/25W 3/4 biji include holder- rm6/unit
  4. kipas ac - rm30/unit
  5. thermometer - rm30/unit
kos saya untuk inkubator ni
  • laci 2 tingkat diubahsuai (terpakai) maybe -RM50
  • lampu 2 set  (akan di tambah kepada 3 biji) rm18
  • thermostat rm35
  • kipas (terpakai ambik cpu fan komputer rosak) - katakan rm30
  • mata punai - let say rm5
  • wiring rm10
  • so totally rm 148.00 for my modal.. 


erm.. ni gambar anak ayam dan puyuh hari ini.. 










Khamis, 15 November 2012

Angsa

Hari ni hari dalam sejarah, selama ni dok tengok ja, la ni dah bela, tapi tak berapa thrill, rezeki nenek aku bagi.. dah besar, dan dah boleh telur.. wah semakin hampir ngan inkubator projek la gayanya..







Sampai SP Green dah gelap dah, hehehe takut2 gak nak pegang sebab tok kata depa ni garang jugak, takut kena cubit.. sakitt.. hehehe.. tranfer mai spgreen naik keta, ikat kaki ja.. so nak tengok si penjaga kebun ni esok la ambik gambar lain..

Rabu, 14 November 2012

homemade incubator

Antara homemade incubator dari google image search..


Hehehehe...


  

  

  

 

 
                       pakai box fishing macam coleman                   polistrin je

 
                         bagi makan apa ni? gandum ke?          

 
                                   aquarium..                               scan telur ok ke ko..